Články - Napsali jsme

Živé DVD Asonance bude pokřtěno na živém koncertu

(Mirko Rokyta, říjen 2008)

Pachatel se vracívá na místo činu a muzikanti páchají rádi. Třeba skupina Asonance: ta se vrátí na místo svého loňského a činu, do Národního domu na Smíchově, ve středu 5. listopadu 2008. A vrátí se tam vlastně již potřetí ve třech po sobě jdoucích letech.  Na podzim roku 2006 tam totiž, jak si možná pamětníci vzpomenou, pokřtila své zatím poslední řadové album „Jestřáb“, a v roce loňském, konkrétně 11. listopadu 2007, ve velkém sále ND Smíchov za pomocí kamer, jeřábů, mikrofonů, šňůr,  a veškerých možných vodorovně i svisle uložených hejblátek pořídila zvukový i obrazový záznam svého vystoupení.

A tento přibližně dvouhodinový záznam nabízí teď Asonance na svém prvním živém DVD. Najdete na něm 26 skladeb, které onoho večera zazněly. Na DVD tak zazní většina písní z aktuálního alba skupiny „Jestřáb“,  na své si však přijdou i příznivci klasických hitů skupiny, jako jsou  Dva havrani, Zelené francouzské pláně či Čarodějnice z Amesbury.  Ale i ti, kteří se těší na nějaké novinky, nebudou snad zklamáni: 5 skladeb z DVD ještě nevyšlo na žádném ze skupinou dosud vydaných akustických nosičů. Živé DVD Asonance je tak jakousi předzvěstí dalšího řadového alba skupiny, připravovaného na příští rok.

 Jako každé „správné“ DVD, obsahuje i toto takzvané bonusy, neboli něco navíc. Příznivci Asonance se tak mohou těšit na rozhovory s členy skupiny, a dozvědět se v nich mimo jiné, proč se Asonance jmenuje Asonance, co bylo tím hlavním impulsem, který nasměroval skupinu severozápadním směrem, a spousty dalších údajů a faktů. Další bonusovou položkou je asi 150 fotografií z let 1976-2008.

Nejen obrazem živ jest ovšem obrazový nosič. Protože byl zvuk na koncertě pečlivě nasnímán tzv. „do stop“, a poté ve studiu digitálně upravován a masterován, mohou se již milovníci akustických vln těšit na to, jak budou volit mezi zvukovým formátem 2.0 nebo 5.1.

Věříme, že se vám nejen tento zvukový záznam, ale i atmosféra našeho vystoupení bude líbit a těšíme se, že pokud se vše povede tak, jak si přejeme, všichni výrobci vyrobí, tiskaři vytisknou, lisovači vylisují a kompletovači zkompletují, budete moci s námi pokřtít toto DVD právě na shora zmíněném koncertu, ve středu 5. listopadu 2008 v 19:00 v Národním domě na Smíchově.

Bude se tam na vás těšit Asonance i autor těchto řádků

Mirko Rokyta