Články - O nás

Asonance – Tesař z Nazareta

(Miloš Keller, folktime.cz, leden 2016)

S Asonancí jsem to měl podobně jako s Kamelotem, celkem jsem nic nového už neočekával a jenom vždycky na nové desce přepočítal mrtvoly a čarodějnice. Tahle deska mě ale příjemně překvapila svou výrazovou pestrostí, novým zpracováním témat i některými úkroky stranou (Můj František je námořník, Já s tebou nepojedu). I melodicky je deska jakoby polita živou vodou, a tak hned několik skladeb aspiruje na to, nahradit desítky let známé a „osvědčené“ hity typu Zelené francouzské pláně nebo Čarodějnice z Amesbury. Namátkou: Tesař z Nazareta, Lord Gregory, Bitva u Arsufu. Po téhle desce jsem se zase začal těšit na tu další.

Zobrazit celý článek

Asonance: Tesař z Nazareta (recenze CD)

(Milan Tesař, hudba.proglas.cz, červen 2015)

Na svém devátém albu pokračuje skupina Asonance ve své pozvolné proměně od akustické folkové kapely k hutnějším popovým aranžím. Dělá to však citlivě a na albu je stále vše, co dělá Asonanci Asonancí.

Příští rok bude skupina Asonance slavit neuvěřitelné čtyřicáté narozeniny. Své první album (kazetu) Dva havrani vydala až po šestnácti letech existence, ale i od té doby už uplynula spousta vody v řece Tyne, o které se na albu zpívalo. Asonance dnes zůstává jistotou české folkové scény a také ztělesněním zásady „evoluce, nikoli revoluce“. Jak čas a voda plyne, kapela se pozvolna elektrifikuje, klávesy Mirka Rokyty nabývají na důležitosti, původně čistě akustický folk vystřídaly vlivy popu. Psal jsem o tom už před čtyřmi lety v souvislosti s albem Království Keltů a na novince, nazvané Tesař z Nazareta, tento trend opět pozvolna sílí. Neznamená to však, že by nové album Asonance bylo (folk)popové od začátku do konce. Například s...

Zobrazit celý článek

Sbohem, Aleši!

(Tomáš Pohl, folktime.cz, květen 2012)    

Minulou sobotu tragicky zahynul na Rallye Český Krumlov spolujezdec závodníka Petra Pelecha, Aleš Zimolka. Přiznám se, že o Alešově zálibě v rychlých autech jsem nevěděl. Ve zprávách o tragickém úmrtí byl Aleš prezentován jako rockový muzikant, což je samozřejmě pravda. Čtenáři Folktimu vnímali Aleše i jako bubeníka legendární Asonance, kdy jeho citlivě hrané bicí daly kapele nový a zajímavý zvuk. Méně početné publikum znalo Aleše jako bubeníka kapely Humbuk, spojené se sdružením Krychle a koncerty na Matematicko - fyzikální fakultě UK v Praze. Především jsem Aleše poznal jako milého a skromného člověka, kterého jsem vždy rád potkával na pódiu i po koncertu. Ironií osudu závodní automobil, v němž Aleš zahynul, vrazil plnou rychlostí do venkovského kostela. Tak ať je Ti tam, nad tím kostelem, Aleši, dobře.

Nezapomenu na Tebe a díky za všechno.

Zobrazit celý článek

Asonance: Království Keltů (recenze CD)

(Milan Tesař, převzato z hudba.proglas.cz, srpen 2011)

Skupina Asonance vydala osmé řadové album Království Keltů. Zařadila na ně opět skotské a irské lidové balady s českými texty Jana Lašťovičky, instrumentální skladby, jednu duchovní píseň a také nové verze čtyř svých starších písní. Přečtěte si naši recenzi.

Skupina Asonance na svém osmém řadovém albu Království Keltů pokračuje v trendu, který nastínila už na minulém CD Jestřáb (2006). Někdejší folková čistota, jen jemně podbarvená klávesovými plochami, je dávno tatam. Hned úvodní Tančila Anežka začíná instrumentálním popovým motivem jako převzatým od slavné irské kapely Clannad, píseň Van Diemenova zem ženou kupředu nekompromisní bicí Aleše Zimolky a kapelník Jan Lašťovička s elektrickou kytarou v ruce vede plnohodnotný dialog se zpívajícím kolegou Romanem Slabochem. Že se vyvíjí a že dnes zní výrazně jinak než před deseti lety, mimochodem skupina podtrhává i tím, že na album zařadila nové verze svých čtyř staršíc...

Zobrazit celý článek

Království krásné hudby     

(Ivan Kott, folktime.cz, únor 2011)

Příznivci irské a skotské muziky se dočkali. Album Království Keltů avizované skupinou Asonance již při vystoupení na letošním Beltinu se stalo skutečností. Je na něm třináct novinek a jako bonus čtyři již dříve nahrané písně s malými změnami v aranžích, v případě Alison Gross i v osobě hlavního zpěváka.

Pokud jde o témata, zpívá se tu o padlých ve válce, trestancích, popravách, potopených korábech, následcích lidské zloby a dalších tragédiích, včetně řádění ďábla a čarodějnice. Velmi působivý je text písně Kilkelly složený z úryvků dopisů posílaných z irské vesničky synovi do Ameriky v rozmezí let 1840 až 1866. Adresát je zpravován o poměrech doma, postupně ale také o úmrtí matky a v závěru i otce. Jsou tu naštěstí i tituly, které se vymykají z pochmurné nálady balad a zpívají o lásce (Tančila Anežka, Asi tě mám ráda), o řeči a krajině předků (Království Keltů) a o všemocném a dobrotivém Bohu (Žalm 154). Vedle písní jsou na albu i dvě instrum...

Zobrazit celý článek

Pláně v hitparádě Country Radia

(Převzato z www.countryradio.cz, podzim 2007)

Naše píseň Zelené francouzské pláně se umístila na druhém místě v hitparádě Country Radia nazvané Hitparáda 895 na 89.5 FM.

895 na 89,5 FM" – II.ročník největší hitparády Country Radia

Do 26.září 2007 jste hlasovali pro vaše 3 NEJOBLÍBENĚJŠÍ PÍSNIČKY.

Od 1. do 10.října jsme vysílali každý všední den od 9.00 do 17.00 největší hitparádu sestavenou na základě vašich hlasů. 895 písniček na frekvenci 89,5 FM (a samozřejmě i ostatních frekvencích). Celých 8 dní jste řídili vysílání Country radia Vy, naši posluchači.

A jak to dopadlo? Přinášíme Vám pořadí na prvních 15 místech žebříčku…

Umístění Název skladby Jméno interpreta Umístění loni
15 MONTGOMERY WABI DANĚK 17
14 A TAK DÁL NOSÍŠ PO KAPSÁCH SNY MLÁDÍ WALDEMAR MATUŠKA 19
13 POSLEDNÍ KOVBOJ MICHAL TUČNÝ 2
12 SMUTNÝ PSANÍ RANGERS 32
11 PAMPELIŠKY DUO ČERVÁNEK 206
10...
Zobrazit celý článek

Skotské balady mě fascinovaly textem i melodikou

(Rozhovor s J. Lašťovičkou, Jan Ziegler, Mladá fronta DNES – jižní Čechy, jaro 2007)

Umělecký vedoucí Asonance Jan Laštovička si oblíbil ostrovní hudbu, letní dovolenou pravidelně tráví u Lipna.

České Budějovice – Opakovaného strhujícího potlesku se dočkala skupina Asonance, hrající skotské, irské a anglické lidové písně. V sobotu vyprodala budějovickou Baziliku.

Kapela se přitom neveze na módní vlně obliby těchto písní v Česku, ale naopak to byla ona, která už před rokem 1989 jako jedna z prvních přiblížila zdejším posluchačům podmanivou krásu ostrovní hudby. O začátcích kapely i vztahu k jižním Čechám vyprávěl umělecký vedoucí Asonance Jan Laštovička, mimo jiné hráč na zajímavý hudební nástroj – irské loketní dudy.

Jak jste se vlastně dostali k irským, anglickým a skotským lidovým písním?

Historie je to dlouhá. V Asonanci jsme v roce 1976 ještě jako studenti gymnázia, začínali s tehdy velmi populárními folkem, country a písničkami od Spirituál Kvintetu. Já j...

Zobrazit celý článek

30 let Asonance na Smíchově

(Tomáš Hrubý, časopis FOLK&COUNTRY, prosinec 2006)

Asonance – „30 let + křest alba Jestřáb", 15.10. 2006, Praha, Národní dům na Smíchově

Žijící klasici: kdo by snad pochyboval, že pražská Asonance patří právě do této kategorie, mohl se přesvědčit na křtu alba Jestřáb. Po ještě nedávno obvyklém KD Eden kapela tentokrát oslavovala v onačejším prostředí, v Národním domě na Smíchově, ovšem se stejným výsledkem: už několik dní před koncertem média hlásila, že je beznadějně vyprodáno.

Prodíral jsem se předsálím s nostalgickým pocitem: takhle to tu vypadalo (myslím davy hudebních fanoušků, ne to, že tehdejší DKK Smíchov vypadal o poznání hnusněji) naposledy před 30 lety na Salónech Greenhornů (tedy v té době už Zelenáčů). Mezitím se tu muzika buď nehrála, nebo se na ni nedostavilo tolik posluchačů. Ale tentokrát nešlo jen o křest novinky a moje vzpomínání na dobu před třiceti lety je docela ústrojné: „Dobrý večer vám přeje třicetiletá Asonance," připomněl průvodce večerem Luboš Pick d...

Zobrazit celý článek